Dan državnosti BiH

Lazović u Mostaru: BiH će pobijediti današnje protivnike

Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH upriličena je u Narodnom pozorištu
Vijesti / Flash | 25. 11. 2018. u 15:11 Bljesak.info/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Partizanskom spomen groblju i mezarju Šehitluci te svečanom akademijom danas je u Mostaru obilježen Dan državnosti BiH.

U obilježavanju su sudjelovali predstavnici federalnih i županijskih vlasti, Udruženja antifašista i boraca iz Drugog svjetskog rata, zatim predstavnici boračkih udruženja i političkih stranaka, kulturnih institucija, nevladinih organizacija te brojni građani, a ono je održano pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federacije BiH Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerifa Špage.

"Mislim da se u tom pravcu i danas trebamo vratiti na te odluke ZAVNOBiH-a jer su one osnova za dalju izgradnju BiH koja bi u narednom periodu trebala postati ravnopravnom članicom modernih europskih zemalja, odnosno članicom EU", kazao je Špago između ostaloga.

On je ocijenio kako BiH i pored niza problema koje ima i niza politika i ljudi koji osporavaju njenu državnost polako ide ka Europskoj uniji.

Foto: Bljesak.info / Govor Mire Lazovića

Govoreći o značaju Dana državnosti BiH, Mušić je u izjavi za medije kazao kako 25. studeni predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u povijesti BiH, datum kada je prije 75 godina na zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena državnost BiH. Međutim, kaže Mušić, državnost BiH, ciklično kroz historiju stalno biva napadnuta i dovedena u pitanje.

"Dan državnosti Bosne i Hercegovine utemeljen je tako što je 247 delegata ZAVNOBiH-a 25. studenog 1943. godine donijelo Rezoluciju i time utrlo put državnosti, ali i neovisnosti ove države. On je i njen rođendan. Kada su mnogi kidisali i napadali Bosnu i Hercegovinu, upravo tim vrijednostima vraćena je njena državnost", izjavio je Miro Lazović.

"Ipak, uvjeren sam da isto kako je BiH u svojoj povijesti odolijevala brojnim protivnicima koji su kidisali na njenu teritoriju i uvijek ih pobjeđivala, da će pobijediti i ove današnje, vanjske i unutarnje protivnike", kazao je Lazović.

On je ustvrdio i kako današnja Bosna i Hercegovina nije država iz Rezolucije ZAVNOBiH-a te kako nije ni država iz referendumskog pitanja 1991. godine kad je osigurala svoju neovisnost.

Foto: Bljesak.info / Nastup učenika Muzičke škole

"Okvir je sačuvan, ali sadržaj tog okvira nije harmoničan. Mnogi problemi su prisutni unutar BiH. Danas se ovaj dan ne slavi u velikom dijelu BiH. Protivnici BiH, čarobnu formulu da je BiH muslimanska, srpska i hrvatska i svih njenih stanovnika zloupotrebljavaju i na toj formuli žele zaokružiti etničke teritorije, te se toj opasnosti treba oduprijeti na sve moguće načine", rekao je između ostaloga Lazović.

Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH upriličena je u Narodnom pozorištu, a uvodničar na akademiji bio je sociolog i političar Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine od 1992. – 1995. godine.

U programu su, uz ostale, sudjelovali i glumci Narodnog pozorišta u Mostaru te učenici Muzičke škole prvog i drugog stupnja Mostar, te sa nekoliko izvedbi sopranistica Lejla Jusić.

Također, proteklih dana održana je tribina 'Bosna i Hercegovina u monarhističkoj Jugoslaviji', te je upriličena i izložba 'Zapis o zemlji' autora Ahmeta Hundura.

Kopirati
Drag cursor here to close